Wednesday, March 28, 2007

Dagstidning och Kamrat-post!

ALTERNATIV MEDICIN

Den alternativa medicinen kännetecknas av att den står utanför den kostnadsfria vården både i kostnader och som respekterad metod. Ofta lär du dig en metod inom den alternativ-medicinska, av en erfaren utövare, i en sluten grupp. Dessa typer av läkegrepp har fått utstå många angrepp av typen ”flum-företeelse”, ”lyx-verksamhet” eller också som produkten av en kvacksalveri-sekt.

Hemligheten är kanske att det finns lika många grenar på det alternativmedicinska trädet som det finns läkare på sjukhuset. Liksom inom alla andra yrkesområden, måste man förvärva kunskap innan man kan skilja de olika grenarna åt. Du kan finna idéer om healing inom New Age, uråldrig yoga eller i en sten på stranden. Självläkning är det första steget för den som dras åt det alternativ-medicinska hållet.

Min egen kunskap, och mitt intresse, ligger främst inom Ört-medicin (som inkluderar växtlära), och olika former av Zonterapier och Akupressur. Ofta får man som komplement till sina behandlingsmetoder lära sig en mjukare form av självförsvar, exempelvis TaiJi. Den syftar till att lösgöra energi-knutar, och försätta kroppen i ett energialstrande förlopp. Som en återvinningsprincip satt i sin praktik.

Naturen finns som regel med, och om man inte vill kalla det ”naturreligion” så i alla fall naturmedicin. Buddhister har i alla tider ägnat sig åt olika typer av Naturmedicin. Likaså olika indianska grupper. Men det som verkar alternativt för oss, kan i en annan kultur faktiskt tillhöra den inhemska skolmedicinen. Alternativ-begreppet är således en lite relativ term.

Du ska alltså komma underfund med vad din egen läkeprocess går ut på. Vissa personer kanske tycker att ”Jamen, jag har inget som jag vill förändra hos mig”, och i så fall vore det väl onödigt att försöka gå igenom en sådan stor process. Andra menar att vi faktiskt alla behöver självläkning. Det finns olika åsikter om detta, och frågan blir istället till vilket pris jag vill lära mig den ena eller den andra metoden. Vill jag, låt säga, kunna ge andra massage, måste jag ju först lära mig att ta emot sådan kroppsberöring, något som kanske får uppgiften att verka mycket allvarsammare nu än vid första tanken. Huden har en hel historia bakom sig.

Dessutom är de flesta kurserna i Europa väldigt dyra. Utanförskapet i relation till den allmänna sjukvården, ger dåligt skydd för utövarna och hänvisar dem till en närmast laglös marknad. Helst ska du vara egenföretagare för att kunna jobba.

Det som ändå håller kostnaderna på en mänsklig nivå här i Sverige, tycker jag personligen är, den utbredda acceptansen av yoga; variationerna och utbudet av yoga-övningar både som en västerländsk företeelse (något som kanske kan ifrågasättas - ska yoga verkligen läras ut som en typ av aerobics?) och som den genuina, indiska allsidiga träningen har fått indisk kultur att verka närmast normal.

Den egna absoluta favoriten, som hos många bygger på en familje-tradition, är så också en billig form av healing. Att läsa om blommor, torka lite blad till te och att använda kryddor i maten är både billigare och lättare än de flesta andra mediciner. Alla marker har sin egen ”färgblandning” i herbariumet. Många känner redan till lite om det egna landets flora. Det är långt säkrare, men kanske inte lika spännande, som att resa till en avlägsen plats för att finna kunskap.

Det finns många vägar för att bli frisk! (ungdomsversion)

Vanligtvis är det till den vanliga doktorn på sjukhuset, eller till en syster på vårdcentralen man ska gå, när man blivit sjuk. De brukar kunna hjälpa till med mycket som går fel i kroppen. Men ibland räcker inte det, man kanske inte blir förstådd eller ens trodd när man berättar om hur det gör ont. Problemet kan vara svårt att ta på. Man kan till och med få känslor som att ”tänk ifall jag bara hittar på allt”, om man inte blir tagen på allvar – eller hur?

Då kan man gå till någon annan person som också arbetar med hälsan, men på ett lite annorlunda sätt. Man brukar allmänt kalla det för Alternativmedicin, det som inte räknas som vanlig sjukvård. Det skulle kunna vara en farbror eller tant, som kan en massa om hur människan fungerar i sin helhet: hur hon påverkas av att leva i ett modernt samhälle; hur hon egentligen hör ihop med naturen och hur själen behöver vila, till exempel. Det kunde vara en person från Sverige, det kan också vara någon från ett annat land.

Det finns många skilda sätt att lära ut kunskapen om kroppens alla sammanhang (saker runt omkring, som också har betydelse). De här läkarna kan något eller några sätt. Hon eller han vill antagligen förklara för dig, att smärtan du känner är din kropps sätt att berätta för dig att det är något som är fel. Ofta får man komma på flera besök för att se om man blir bättre. Det brukar gå fortare hos en vanlig läkare, men ofta kommer symptomen (exempelvis smärtan) tillbaka efter en tid. I alternativmedicinen försöker man tränga lite djupare, så att man lär känna problemet bättre. Då vet man också vad man ska göra. Det kan betyda att man måste ändra något i sin livsstil, i sitt sätt att leva.

Många vuxna är rädda för den här sortens behandling. De tror att det handlar om magi, och att magin är farlig, eller så tror de något annat. Men det bästa är att det finns så många olika sätt som man kan få hjälp på, ifall man är rädd för något. Alla jobbar på sitt eget sätt. Vissa använder stenar, andra oljor och det finns de som läker andra människor med färger, det kallas ”färgterapi”, eller genom att visa dig meditation.

Man ska inte bli rädd om man träffar folk som kan en massa konstiga saker, bara de vill en väl. I många kulturer kan alla äldre människor något om naturmedicin, hur man läker med växter och örter, eller så anses kanske till och med deras vishet så djup att de kallas för schamaner.

Vi i väst studerar blommorna och deras namn i skolan. Men vi får sällan höra att dessa växter var mediciner, långt innan dagens alla mediciner fanns. Det är det som naturmedicinen lär.

Det finns också alternativmediciner då man ska röra på kroppen, som i QiGong, till exempel. Det är en gammal tradition som kommer från Kina. I Kina finns det massor av olika sorters QiGong, men här kallas det bara så: QiGong. Man koncentrerar sig på vissa rörelsemönster och samtidigt tänker man på hur energierna rör sig. Det tar lite tid innan man kan se och känna energier.

Ofta är det väldigt dyrt om man ska betala för sådan här terapi. Därför kanske man hellre går till sjukhuset i alla fall. Eftersom alla i Sverige har rätt till gratis sjukvård, i de flesta fall, så låter man också de som bestämmer om sjukvården bestämma lite över hur jag ska få bli frisk. Ibland är det bra. Andra gånger kan det bli dyrt i längden om man inte får den hjälp som man behöver.

Erika Chotai,
27 September 2006.
Kulturjournalistik termin 1,
Umeå universitet.